Heb je last van urineverlies wanneer je niet tijdig aan het toilet raakt? Verlies je een druppel urine bij het hoesten,joggen of lachen? Kan je moeilijk je stoelgang ophouden of een windje onderdrukken?
Deze vervelende klachten kunnen wijzen op een probleem in de bekkenbodemregio.
Ook pijn bij seksuele betrekking of een zwaar en opgeblazen gevoel in de intieme zone kunnen symptomen zijn van bekkenbodemproblemen.
Deze klachten kunnen aangepakt worden door bekkenbodemreëducatie!
Ook bij een zwangerschap of voor en na operaties aan de blaas of baarmoeder is het belangrijk je bekkenbodem te ondersteunen aan de hand van kinesitherapie.
Vraag jij je nu af, wat houdt een behandeling bekkenbodemkinesitherapie in?
Bij deze behandelingen focussen we op het optimaal functioneren van de bekkenbodemspieren. Je leert het correct op- en ontspannen van bekkenbodemspieren en het juiste gebruik ervan in dagdagelijkse activiteiten.
Wat kan je verwachten van een consultatie bij een bekkenbodemtherapeut?
Je mag allereerst een zeer zorgvuldige en professionele aanpak verwachten. We starten altijd met een zeer uitgebreid gesprek. De behandeling aanpassen aan jouw noden is voor ons van uiterst belang. We bespreken samen het behandelplan en gaan daarna samen aan de slag.
Meestal vindt er pas de tweede consultatie een effectief inwendig fysiek onderzoek van de bekkenbodem plaats. Weet dat dit ook niet altijd nodig is én dat alles ruim met jou wordt besproken vooraleer er tot onderzoek of training wordt overgegaan.
De behandeling kan bestaan uit: ontspanningstechnieken, leefstijladvies, biofeedback-training, spierversterking, pessaria, PTNS, plas/stoelgangstraining, dilatatie, triggerpunttherapie,…
Bekkenbodem KIND
Indicaties voor bekkenbodemkinesitherapie bij kinderen zijn:
- zindelijkheid => info en advies over hoe te starten
- zindelijkheidsproblemen
- bedplassen
- disfunctioneel plassen
- constipatie
- incontinentie
- …